12-07-2010 | Драгомир Ставрев |

Село Бърложница се намира в Община Сливница. Разположено е в планински район със средна надморска височина 601м. Населението е около 90 жители.

В селото функционира читалище “Кирил и Методий”, кметство и заведение за хранене и развлечение.

На Русалски петък, жителите и гостите на Бърложница отпразнуват традиционния събор на селото и празник на черквата. Обикновено храмът “Света Петка” се оказва малък да побере всички миряни, дошли за празничната литургия. Всеки смирено запалва свещичка за здраве и взема с надежда осветената вода и курбана за здраве. Вечер площадът на селото се изпълва с хора, в очакване на празничната програма, организирана от читалищното настоятелство.

През 2010г. в центъра на селото е изградена чешма като набраните средства са дарени от жителите на с. Бърложница, а труда бил доброволен. В близост до чешмата има паметна плоча на загиналите жители на селото в Илинденското въстание и във войните, в които участва България през първата половина на XX век.

Името на селото се свързва със старобългарската дума “брълог”, означаваща скривалище, леговище на диво животно, но в местния говор има значение още на “кално, мръсно място”. Вероятно има връзка с пещерите и малките дупки над селото.

Снимки от село Бърложница:

5 коментара и връзки към “Село Бърложница”

  1. Ани says:

    Здравейте, искам да попитам какви автобуси има от селото за София? Моля за разписанието им.
    Благодаря предварително.

  2. Ани says:

    Моля за информация за автобусите от селото за София.


Връзки към тази страница

  1. […] Сливница и селата: Алдомировци, Бахалин, Братушково, Бърложница, Гургулят, Гълъбовци, Драготинци, Извор, Пищане, […]

  2. […] центъра на село Бърложница е издигната паметна плоча на жители на селото, […]

  3. […] храм “Света Петка” се намира в покрайнините на село Бърложница. Това е една от най-старите църкви на територията на […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!